De Apple Watch is meer dan alleen een stijlvol en handig accessoire; het is ook ontworpen om je bij te staan tijdens je favoriete wateractiviteiten. De vraag of de Apple Watch waterdicht is, heeft menig gebruiker nieuwsgierig gemaakt. In deze blogpost zullen we de waterbestendigheidskenmerken van verschillende Apple Watch-modellen bespreken, gebaseerd op informatie van Apple’s supportpagina, en hoe je optimaal gebruik kunt maken van deze functie tijdens je wateravonturen.

Niet elke Apple Watch is waterproof

Hoewel niet alle Apple Watch-modellen dezelfde mate van waterbestendigheid hebben, zijn de nieuwere modellen specifiek ontworpen met wateractiviteiten in gedachten. Hier is een overzicht van de waterbestendigheid van de meest populaire Apple Watch-modellen:

  • Apple Watch Series 2 en later: Deze modellen zijn waterbestendig tot 50 meter (5 ATM) volgens de ISO-norm 22810:2010 en zijn geschikt voor activiteiten zoals zwemmen in het zwembad of in open water, surfen en snorkelen. Ze zijn echter niet geschikt voor diepzeeduiken, waterskiën of andere activiteiten met hoge snelheid of diepere onderdompeling.
  • Apple Watch Series 1 en de eerste generatie Apple Watch: Deze modellen zijn spat-, water- en stofbestendig volgens de IPX7-norm, maar niet waterdicht. Ze kunnen worden blootgesteld aan water tijdens dagelijkse activiteiten zoals handen wassen of regen, maar ze zijn niet ontworpen om ondergedompeld te worden of te worden gebruikt voor zwemmen of andere wateractiviteiten.

Hieronder vind je een tabel met maximale diepte

Apple WatchWaterdicht tot
Apple Watch Series 850 meter
Apple Watch SE (2022)50 meter
Apple Watch Ultra 4G100 meter
Apple Watch Series 750 meter

Handig: Zwemfuncties en -apps

De nieuwere Apple Watch-modellen (Series 2 en later) zijn uitgerust met specifieke zwemfuncties, waaronder de Workout-app die zwemworkouts kan volgen in zowel het zwembad als open water. De app registreert automatisch je sets, rusttijden, afstand, tempo en het aantal slagen per baan. Bovendien zijn er verschillende apps van derden beschikbaar in de App Store die je kunnen helpen bij het volgen en verbeteren van je zwemprestaties.

Enkele handige apps op te gebruiken:

eigen workout in de app.

Zwem app Apple Watch
  1. MySwimPro

De zwemworkout starten en vastleggen via de x app die standaard op je Watch zit. Je start deze door naar de Work-out app te gaan en een zwemworkout te activeren, je kunt hierbij kiezen voor Zwembad of Open water. Zwembad activeer je wanneer je in het zwembad baantjes gaat zwemmen en open water workout als je bijvoorbeeld buiten in een meer of in de zee gaat zwemmen. Ook kun je met Siri commando deze starten door: “He Siri, start zwemworkout”.

zwemmen met apple watch en SwimPro

In de app kun je vervolgens doelen aan geven die je wilt bereiken, dit kan zowel de afstand die je wilt zwemmen zijn, aantal calorieën die je wilt verbranden of gewoon wanneer je een bepaalde tijd wilt zwemmen.

Swim.com

MySwimPro

SwimUp

My Swim Tracker

En voor duiken breathe

ook diepte checken met diepte app op de Apple Watch Ultra. Door de app te downloaden en apple watch onder water om diepte vast te stellen.

Extra tips voor het gebruik van je Apple Watch in water

Voordat je je Apple Watch meeneemt naar het zwembad, douche of het strand, zijn er enkele nuttige tips die je in gedachten moet houden. Er is bijvoorbeeld een handige watervergrendelingsfunctie, waarmee je de onbedoelde aanraak bewegingen kunt voorkomen.

  • Activeer de watervergrendeling: Om onbedoelde aanraakbediening van het scherm te voorkomen, activeer je de Water Lock-functie op je Apple Watch door omhoog te vegen vanaf de onderkant van het scherm en het waterdruppelpictogram te selecteren. Om de watervergrendeling uit te schakelen, draai je aan de Digital Crown totdat je een geluid hoort en het scherm weer reageert. Met deze functie voorkom je ook dat je watch in de war raakt van het warme water.
zwemslot apple watch
  • Spoel na gebruik: Na het zwemmen in zeewater of een chloorhoudend zwembad is het belangrijk om je Apple Watch af te spoelen met schoon water om eventuele resten te verwijderen die schade kunnen veroorzaken.
  • Vermijd contact met chemicaliën: Hoewel de Apple Watch waterbestendig is, kunnen sommige vloeistoffen zoals zeep, shampoo, conditioner, lotions en parfums de waterafdichtingen en akoestische membranen beschadigen. Zorg ervoor dat je je Apple Watch niet draagt tijdens het douchen of in contact komt met deze chemicaliën.
  • Controleer de conditie van de waterdichting: Na verloop van tijd kunnen de waterdichting en de waterbestendigheid van je Apple Watch worden beïnvloed door dagelijks gebruik en blootstelling aan vloeistoffen. Om ervoor te zorgen dat je Apple Watch waterbestendig blijft, is het belangrijk om regelmatig de conditie van de waterdichting te controleren en, indien nodig, contact op te nemen met Apple Support voor reparatie of onderhoud.

Veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van je Apple Watch in water

Om ervoor te zorgen dat je Apple Watch zijn waterbestendigheid behoudt, is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen:

  • Laad je Apple Watch niet op als deze nat is: Zorg ervoor dat je Apple Watch volledig droog is voordat je hem op de oplader plaatst. Dit helpt schade aan zowel de oplader als de smartwatch te voorkomen.
  • Vermijd extreme temperaturen: Stel je Apple Watch niet bloot aan extreme temperaturen of snelle temperatuurwisselingen, zoals een sauna, stoombad, of ijswater. Dit kan de waterdichting van de smartwatch aantasten.

Door de waterbestendigheidsfuncties van de Apple Watch te begrijpen en enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je optimaal gebruikmaken van je smartwatch tijdens je wateravonturen. Of je nu een fervent zwemmer bent of gewoon wilt genieten van een dagje aan het strand, de Apple Watch is een geweldige metgezel om je fitnessdoelen bij te houden en verbonden te blijven met de digitale wereld.

Duiken met de Apple Watch: kies voor de Apple Watch Ultra

De Apple Watch Ultra is ontworpen met duikers in gedachten en biedt een hogere waterbestendigheid tot 100 meter (10 ATM). Deze robuuste smartwatch beschikt over geavanceerde functies die specifiek zijn afgestemd op duikactiviteiten, zoals het meten van de diepte, het bijhouden van duiktijd, decompressiestops en het waarschuwen voor snelle opstijgingen. Bovendien is de Apple Watch Ultra uitgerust met een helder en gemakkelijk af te lezen scherm, zelfs onder water, waardoor het een uitstekende metgezel is voor duikers.

De Apple Watch Ultra is ontworpen met duikers in gedachten en biedt een hogere waterbestendigheid tot 100 meter (10 ATM). Deze robuuste smartwatch beschikt over geavanceerde functies die specifiek zijn afgestemd op duikactiviteiten, zoals het meten van de diepte, het bijhouden van duiktijd, decompressiestops en het waarschuwen voor snelle opstijgingen. Bovendien is de Apple Watch Ultra uitgerust met een helder en gemakkelijk af te lezen scherm, zelfs onder water, waardoor het een uitstekende metgezel is voor duikers.

Let op: Hoewel de Apple Watch Ultra beter bestand is tegen waterdruk en dieper duiken, is het nog steeds belangrijk om de algemene voorzorgsmaatregelen te volgen met betrekking tot waterbestendigheid, zoals het vermijden van contact met chemicaliën en het spoelen van je smartwatch na blootstelling aan zeewater of chloorhoudend water.

Met de Apple Watch Ultra kunnen duikliefhebbers nu genieten van de functionaliteit en connectiviteit van de Apple Watch, zelfs tijdens hun diepste onderwateravonturen. Deze speciale editie van de Apple Watch zorgt ervoor dat je in contact blijft met de digitale wereld en je duikprestaties nauwkeurig kunt bijhouden, terwijl je geniet van de diepten van de oceaan.

Vergelijkbare berichten