Een ECG smartwatch is een smartwatch die uitgerust is met een elektrocardiogram (ECG) functie. Een elektrocardiogram is een medisch hulpmiddel dat de elektrische activiteit van het hart registreert en grafisch weergeeft. Het wordt vaak gebruikt om de hartfunctie te evalueren, hartritmestoornissen op te sporen en andere hartgerelateerde aandoeningen te diagnosticeren.

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over ECG smartwatches, zo laten we zien wat de best beoordeelde modellen zijn, vertellen we je meer over deze functie en leggen we uit waarop je moet letten. Ook laten we met voorbeelden zien hoe de ECG functie op een smartwatch werkt en welke resultaten dit geeft.

Wat is een ECG smartwatch?

Een ECG (ElektroCardioGram) smartwatch is een horloge dat in staat is om een elektrocardiogram van je hart te maken. Dit betekent dat het de elektrische activiteit van je hart kan meten, wat nuttig kan zijn om afwijkingen of problemen zoals aritmieën (onregelmatige hartslagen) te detecteren.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel ECG-smartwatches nuttig kunnen zijn als hulpmiddel voor gezondheidsbewaking, ze geen vervanging zijn voor professioneel medisch advies. Als er zorgen zijn over de hartgezondheid, is het altijd aan te raden om een ​​gekwalificeerde zorgverlener te raadplegen. Wel kan het een handige tool zijn om afwijkingen of problemen zoals aritmieën (onregelmatige hartslagen) te detecteren.

Belangrijke noot: betrouwbaarheid van ECG smartwatches en niet onder de 22 jaar

Hoewel ECG smartwatches nuttige informatie kunnen geven over je hartgezondheid, zijn ze geen vervanging voor professioneel medisch advies of diagnostiek. Ze kunnen echter wel nuttig zijn als een eerste stap in het identificeren van mogelijke hartproblemen die verder medisch onderzoek vereisen.

Ook is het niet voor iedereen geschikt om gebruik te maken van een ECG functie, zo wordt het afgeraden voor zwangere vrouwen en voor mensen onder de 22 jaar. Daarbij is het ook niet bedoeld voor mensen die eerder atriumfibrillatie hebben gehad.

Beste ECG smartwatches

Steeds vaker komen er nieuwe smartwatches op de markt die een ECG functie hebben. De Apple Watch Series 4 was één van de eerste Apple Watches die een ECG functie had, maar tegenwoordig zijn er veel andere modellen op de markt gekomen met deze functie. Let dat een smartwatch op verschillende manieren een hartslag meting kan doen, dit kan zowel met een optische hartslagmeting en met een ECG hartslagmeting. Met een optische hartslagmeting meet het horloge met groene ledlampje hoe snel het bloed door de aderen stroomt. Met een ECG hartslagmeting meet het horloge de elektrische signalen in je bloed, waardoor je hartritme zichtbaar wordt. Een ECG hartslagmeting is daardoor preciezer en kan onregelmatigheden in het hartritme zichtbaar maken.

Bekijk hieronder welke smartwatches een ECG functie hebben. We hebben deze modellen gerangschikt op beoordelingen van gebruikers. Het best scorende horloge staat dus bovenaan. Daarbij is het ook nog belangrijk om te letten op andere factoren die belangrijk zijn voor jou. Denk aan budget, functies (waar ga je het horloge nog meer gebruiken, en bijvoorbeeld ook met welk besturingssysteem het horloge werkt.

Apple Watch Ultra 4G

#1 Apple Watch Ultra 4G

Deze Apple Watch Ultra 4G krijgt van gebruikers een score van 9.6 (uit 38 reviews). Het horloge is geschikt voor het besturingssysteem van iOS. Het is mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een zelfstandige muziekspeler en een ingebouwde GPS-ontvanger. De accuduur wanneer je het horloge de hele dag gebruikt is 36 uur. Het horloge heeft een NFC chip, je kunt dus contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Bergsport, Fietsen, Fitness, Hardlopen, Multisport, Outdoor, Triathlon, Wandelen, Watersport, Wintersport, Zwemmen
 • Hartslagmeting: ECG hartslagmeting, Optische hartslagmeting
 • Valdetectie: ✔️

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl (€999,00)

Apple Watch Series 8

#2 Apple Watch Series 8

Deze Apple Watch Series 8 krijgt van gebruikers een score van 9.1 (uit 91 reviews). Het horloge is geschikt voor het besturingssysteem van iOS. Het is mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een zelfstandige muziekspeler en een ingebouwde GPS-ontvanger. De accuduur wanneer je het horloge de hele dag gebruikt is 18 uur. Het horloge is voorzien van een NFC chip, je kunt dus contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Fietsen, Fitness, Hardlopen, Zwemmen
 • Hartslagmeting: ECG hartslagmeting, Optische hartslagmeting
 • Valdetectie: ✔️
 • Bekijk hier alle specificaties: Apple Watch Series 8

Verkrijgbaar bij

bol.com (€419,00)

Withings Scanwatch

#3 Withings Scanwatch

Deze Withings Scanwatch krijgt van gebruikers een score van 8.9 (uit 131 reviews). Het horloge is geschikt voor het besturingssysteem van iOS en Android. Het is niet mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een geen zelfstandige muziekspeler en ook geen ingebouwde GPS-ontvanger. Het horloge heeft een geen NFC chip, je kunt dus niet contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Fitness, Zwemmen
 • Hartslagmeting: ECG hartslagmeting, Optische hartslagmeting
 • Valdetectie: ❌
 • Bekijk hier alle specificaties: Withings Scanwatch

Samsung Galaxy Watch 6 Classic

#4 Samsung Galaxy Watch 6 Classic

Deze Samsung Galaxy Watch 6 Classic krijgt van gebruikers een score van 8.8 (uit 17 reviews). Het horloge is alleen geschikt voor het besturingssysteem van Android. Het is mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een zelfstandige muziekspeler en een ingebouwde GPS-ontvanger. De accuduur wanneer je het horloge de hele dag gebruikt is 24 uur. Het horloge is voorzien van een NFC chip, je kunt dus contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Fietsen, Fitness, Hardlopen, Wandelen, Zwemmen
 • Hartslagmeting: ECG hartslagmeting, Optische hartslagmeting
 • Valdetectie: ✔️
 • Bekijk hier alle specificaties: Samsung Galaxy Watch 6 Classic

Samsung Galaxy Watch5 Pro

#5 Samsung Galaxy Watch5 Pro

Deze Samsung Galaxy Watch5 Pro krijgt van gebruikers een score van 8.8 (uit 103 reviews). Het horloge is alleen geschikt voor het besturingssysteem van Android. Het is mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een zelfstandige muziekspeler en een ingebouwde GPS-ontvanger. De accuduur wanneer je het horloge de hele dag gebruikt is 80 uur. Het horloge is voorzien van een NFC chip, je kunt dus contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Fietsen, Fitness, Hardlopen, Zwemmen
 • Hartslagmeting: ECG hartslagmeting, Optische hartslagmeting
 • Valdetectie: ✔️
 • Bekijk hier alle specificaties: Samsung Galaxy Watch5 Pro

Polar Grit X Pro

#6 Polar Grit X Pro

Deze Polar Grit X Pro krijgt van gebruikers een score van 8.8 (uit 80 reviews). Het horloge is geschikt voor het besturingssysteem van Android en iOS. Het is niet mogelijk om met het horloge te bellen, heeft ook geen zelfstandige muziekspeler, maar wel een ingebouwde GPS-ontvanger. De accuduur wanneer je het horloge de hele dag gebruikt is 40 uur. Het horloge is voorzien van een geen NFC chip, je kunt dus niet contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Fietsen, Fitness, Hardlopen, Outdoor, Triathlon, Zwemmen
 • Hartslagmeting: ECG hartslagmeting, Optische hartslagmeting
 • Valdetectie: ❌
 • Bekijk hier alle specificaties: Polar Grit X Pro

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl (€437,00)

Fitbit Sense 2

#7 Fitbit Sense 2

Deze Fitbit Sense 2 krijgt van gebruikers een score van 8.4 (uit 49 reviews). Het horloge is geschikt voor het besturingssysteem van Android en iOS. Het is mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een ingebouwde GPS-ontvanger, maar heeft geen zelfstandige muziekspeler. De accuduur wanneer je het horloge de hele dag gebruikt is 12 uur. Het horloge is voorzien van een NFC chip, je kunt dus contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Fietsen, Fitness, Hardlopen
 • Hartslagmeting: ECG hartslagmeting, Optische hartslagmeting
 • Valdetectie: ✔️
 • Bekijk hier alle specificaties: Fitbit Sense 2

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl (€265,00)

Samsung Galaxy Watch4

#8 Samsung Galaxy Watch4

Deze Samsung Galaxy Watch4 krijgt van gebruikers een score van 8.5 (uit 734 reviews). Het horloge is geschikt voor het besturingssysteem van Android. Het is mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een zelfstandige muziekspeler en een ingebouwde GPS-ontvanger. De accuduur wanneer je het horloge de hele dag gebruikt is 40 uur. Het horloge is voorzien van een NFC chip, je kunt dus contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Fietsen, Fitness, Hardlopen, Outdoor, Triatlon, Zwemmen
 • Hartslagmeting: ECG hartslagmeting, Optische hartslagmeting
 • Valdetectie: ✔️
 • Bekijk hier alle specificaties: Samsung Galaxy Watch4

Fitbit Charge 5

#9 Fitbit Charge 5

Deze Fitbit Charge 5 krijgt van gebruikers een score van 8.5 (uit 401 reviews). Het horloge is geschikt voor het besturingssysteem van iOS en Android. Met deze activity tracker kun je de dagelijkse activiteiten meten, waaronder stappen, afstand, snelheid, calorieteller en genomen traptreden. Daarbij is dit horloge ook voorzien van een hartslagsensor en andere functies.

 • Geschikt voor: Fietsen, Fitness, Hardlopen, Triathlon
 • Hartslagmeting: ECG hartslagmeting, Optische hartslagmeting
 • Valdetectie: ❌
 • Bekijk hier alle specificaties: Fitbit Charge 5

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl (€137,00)

Withings ScanWatch Horizon

#10 Withings ScanWatch Horizon

Deze Withings ScanWatch Horizon krijgt van gebruikers een score van 8.9 (uit 6 reviews). Het horloge is geschikt voor het besturingssysteem van iOS en Android. Het is niet mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een geen zelfstandige muziekspeler en ook geen ingebouwde GPS-ontvanger. Het horloge heeft een geen NFC chip, je kunt dus niet contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Fitness
 • Hartslagmeting: ECG hartslagmeting, Optische hartslagmeting
 • Valdetectie: ❌
 • Bekijk hier alle specificaties: Withings ScanWatch Horizon

Waarom is het een smartwatch met ECG functie handig?

Een smartwatch met een ECG (elektrocardiogram) functie biedt verschillende voordelen die het tot een waardevol hulpmiddel maken voor personen die zich zorgen maken over hun hartgezondheid en algeheel welzijn. Deze geavanceerde technologie heeft de persoonlijke gezondheidsmonitoring gerevolutioneerd door medische mogelijkheden naar de pols van gebruikers te brengen. Hier zijn enkele redenen waarom een smartwatch met een ECG-functie als nuttig wordt beschouwd:

 1. Vroegtijdige Detectie van Hartaandoeningen: Een van de belangrijkste voordelen van een smartwatch met ECG-mogelijkheid is de mogelijkheid om onregelmatige hartritmes zoals boezemfibrilleren (AFib) op te sporen. AFib is een veelvoorkomende aandoening die het risico op beroertes en andere cardiovasculaire complicaties kan vergroten. Door regelmatig uw hartslag te monitoren, kan de smartwatch vroegtijdige waarschuwingen geven, zodat u medische hulp kunt zoeken en mogelijke gezondheidscrises kunt voorkomen.
 2. Gemak en Toegankelijkheid: Traditionele ECG’s vereisen een bezoek aan een medische instelling en aansluiting op complexe apparatuur gedurende een korte periode. Met een smartwatch kunt u op elk moment en overal een ECG maken, zonder de noodzaak van gespecialiseerde apparatuur of afspraken. Dit gemak moedigt frequenter monitoren aan en betere naleving van aanbevolen praktijken voor hartgezondheid.
 3. Gepersonaliseerde Inzichten: Smartwatches met ECG-functies worden vaak geleverd met bijbehorende apps die gedetailleerde inzichten bieden in de activiteit van uw hart. Deze inzichten kunnen trends in uw hartslagvariabiliteit omvatten, vergelijkingen tussen rust- en actieve toestanden, en meldingen van significante veranderingen. Dergelijke informatie helpt gebruikers om hun hartgedrag beter te begrijpen en geïnformeerde beslissingen te nemen over hun levensstijl en activiteiten.
 4. Gegevens delen met Zorgverleners: Veel smartwatches met ECG-mogelijkheden stellen gebruikers in staat om hun opgenomen ECG-gegevens rechtstreeks te delen met hun zorgverleners. Deze functie verbetert de communicatie tussen patiënten en artsen, waardoor nauwkeurigere diagnoses en gepersonaliseerde behandelplannen mogelijk zijn. Zorgverleners kunnen op afstand veranderingen in hartactiviteit volgen en aanbevelingen doen op basis van realtime gegevens.
 5. Monitoring tijdens het Sporten: Voor sportliefhebbers kan een smartwatch met ECG-mogelijkheid inzicht bieden in hoe hun hart reageert op verschillende soorten oefeningen en intensiteiten. Deze informatie kan individuen helpen hun trainingen te optimaliseren en ervoor te zorgen dat ze betrokken zijn bij fysieke activiteiten die veilig zijn en gunstig zijn voor hun cardiovasculaire gezondheid.
 6. Gemoedsrust: Weten dat uw smartwatch uw hartslag monitort, kan een gevoel van veiligheid en gemoedsrust bieden, vooral voor personen die een familiegeschiedenis van hartproblemen hebben of de afgelopen tijd hartgerelateerde problemen hebben ervaren. Deze geruststelling kan angst verminderen en het algehele mentale welzijn verbeteren.
 7. Langdurige Gezondheidsmonitoring: Smartwatches met ECG-mogelijkheden dragen bij aan langdurige gezondheidsmonitoring, waardoor gebruikers een uitgebreid beeld van hun hartgezondheid kunnen krijgen in de loop van de tijd. Deze op gegevens gebaseerde aanpak maakt een beter beheer van chronische aandoeningen mogelijk en stelt individuen in staat proactieve stappen te zetten naar een gezondere levensstijl.

Voorbeeld: ECG functie met een Apple Watch

Alle smartwatches van Apple (behalve de SE varianten) zijn sinds de introductie van de Apple Watch Series 4 voorzien van een ECG functie. Om je een beeld te geven hoe dit werkt, hebben we hieronder de resultaten van een hartfilmpje gemaakt met de Apple Watch Ultra.

Voorbeeld ECG functie met Apple watch

Uit de ECG meting van Apple kunnen de volgende uitkomsten komen:

 1. Sinusritme: dit is de uitkomst die we hopen dat je krijgt. Met sinusritme als resultaat betekent dat het hart in een gelijk patroon klopt.
 2. Atriumfibrilleren: Wanneer je het resultaat atriumfibrilleren krijgt, betekent dit dat het hart onregelmatig klopt. Atrium fibrilleren is de meest voorkomende vorm van een ernstige hartritmestoornis. Bij deze uitkomst is het verstandig om een extra meting te doen en contact op te nemen met je huisarts.
 3. Lage of hoge hartslag: het hart slaat minder dan 50 slagen per minuut of meer dan 100 slagen per minuut (spm). Dit is niet altijd erg, maar wel belangrijk om in de gaten te houden. Doe bij één van deze uitkomsten op een later tijdstip nog een keer een meting.
 4. Onbeslist: een onbeslist resultaat betekent dat de opname niet kan worden geclassificeerd. Dit kan om meerdere redenen het geval zijn, bijvoorbeeld een pacemaker of een hartritmestoornis die de app niet kan herkennen.

Ook kan er natuurlijk nog een slechte opname uitkomen en dit kan veroorzaakt worden door een slechte meting. Dit kan om meerdere redenen het geval zijn, bijvoorbeeld als je armen tijdens een meting niet op een tafel liggen of als je Apple Watch te los om je pols zit. Daabij geeft Apple nog aanbevelingen en belangrijke dingen die je moet weten:

 1. Je kunt met de Apple Watch geen hartaanval detecteren.
 2. De Apple Watch controleert niet constant op atriumfibrilleren.
 3. Als je je niet goed voelt, neem dan contact op met je huisarts, ook als je geen melding ontvangt.
 4. Je kunt er geen bloedstolsels of beroerte mee detecteren.
 5. Je kunt er geen andere hartaandoening mee detecteren.
 6. Verander je medicijngebruik niet zonder overleg met je huisarts.
 7. Als je je niet goed voelt, neem contact op met je huisarts.

Waarop Letten Bij Het Kopen van een ECG Smartwatch?

Er zijn enkele factoren om in overweging te nemen bij het kiezen van een ECG smartwatch:

 1. Betrouwbaarheid en nauwkeurigheid: Zoek naar een horloge dat een FDA-goedkeuring heeft of op een andere manier is gevalideerd voor de nauwkeurigheid van zijn ECG-metingen.
 2. Gebruiksgemak: Het uitvoeren van een ECG-meting kan wat ingewikkelder zijn dan andere functies van een smartwatch. Zorg ervoor dat het horloge dat je kiest eenvoudig te gebruiken is.
 3. Compabiliteit: Sommige ECG smartwatches vereisen een specifieke smartphone of besturingssysteem om te functioneren. Zorg ervoor dat het horloge dat je kiest compatibel is met je huidige apparaten.
 4. Batterijduur: Het uitvoeren van ECG-metingen kan meer stroom verbruiken dan andere functies van een smartwatch. Als je van plan bent om regelmatig ECG-metingen te doen, zoek dan een horloge met een goede batterijduur.

Laatste noot: Een ECG smartwatch kan een nuttige tool zijn voor het monitoren van je hartgezondheid. Hoewel ze geen medische apparaten zijn, kunnen ze je helpen om bewuster te worden van je gezondheid en je aanzetten tot het zoeken van medisch advies als er iets ongewoons wordt gedetecteerd.

Mocht je nog vragen hebben over bepaalde modellen of meer te weten willen komen over de ECG functie, dan kun je ons altijd een berichtje sturen.

Deze Withings Scanwatch krijgt van gebruikers een score van 8.9 (uit 131 reviews). Het horloge is geschikt voor het besturingssysteem van iOS en Android. Het is niet mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een geen zelfstandige muziekspeler en ook geen ingebouwde GPS-ontvanger. Het horloge heeft een geen NFC chip, je kunt dus niet contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Fitness, Zwemmen
 • Hartslagmeting: ECG hartslagmeting, Optische hartslagmeting
 • Valdetectie: ❌
 • Bekijk hier alle specificaties: Withings Scanwatch

Deze Samsung Galaxy Watch 6 Classic krijgt van gebruikers een score van 8.8 (uit 17 reviews). Het horloge is alleen geschikt voor het besturingssysteem van Android. Het is mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een zelfstandige muziekspeler en een ingebouwde GPS-ontvanger. De accuduur wanneer je het horloge de hele dag gebruikt is 24 uur. Het horloge is voorzien van een NFC chip, je kunt dus contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Fietsen, Fitness, Hardlopen, Wandelen, Zwemmen
 • Hartslagmeting: ECG hartslagmeting, Optische hartslagmeting
 • Valdetectie: ✔️
 • Bekijk hier alle specificaties: Samsung Galaxy Watch 6 Classic

Deze Samsung Galaxy Watch5 Pro krijgt van gebruikers een score van 8.8 (uit 103 reviews). Het horloge is alleen geschikt voor het besturingssysteem van Android. Het is mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een zelfstandige muziekspeler en een ingebouwde GPS-ontvanger. De accuduur wanneer je het horloge de hele dag gebruikt is 80 uur. Het horloge is voorzien van een NFC chip, je kunt dus contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Fietsen, Fitness, Hardlopen, Zwemmen
 • Hartslagmeting: ECG hartslagmeting, Optische hartslagmeting
 • Valdetectie: ✔️
 • Bekijk hier alle specificaties: Samsung Galaxy Watch5 Pro

Deze Samsung Galaxy Watch4 krijgt van gebruikers een score van 8.5 (uit 734 reviews). Het horloge is geschikt voor het besturingssysteem van Android. Het is mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een zelfstandige muziekspeler en een ingebouwde GPS-ontvanger. De accuduur wanneer je het horloge de hele dag gebruikt is 40 uur. Het horloge is voorzien van een NFC chip, je kunt dus contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Fietsen, Fitness, Hardlopen, Outdoor, Triatlon, Zwemmen
 • Hartslagmeting: ECG hartslagmeting, Optische hartslagmeting
 • Valdetectie: ✔️
 • Bekijk hier alle specificaties: Samsung Galaxy Watch4

Deze Withings ScanWatch Horizon krijgt van gebruikers een score van 8.9 (uit 6 reviews). Het horloge is geschikt voor het besturingssysteem van iOS en Android. Het is niet mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een geen zelfstandige muziekspeler en ook geen ingebouwde GPS-ontvanger. Het horloge heeft een geen NFC chip, je kunt dus niet contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Fitness
 • Hartslagmeting: ECG hartslagmeting, Optische hartslagmeting
 • Valdetectie: ❌
 • Bekijk hier alle specificaties: Withings ScanWatch Horizon