Het kiezen van de juiste smartwatch gaat verder dan alleen het kijken naar de functies en het uiterlijk. Het besturingssysteem van een smartwatch is net zo belangrijk, misschien zelfs nog wel meer! Het is het ‘brein’ van je smartwatch dat bepaalt hoe je horloge functioneert, welke apps er beschikbaar zijn en hoe je interactie hebt met de verschillende functies. Het kan ook bepalen hoe goed je smartwatch synchroniseert met je smartphone. Daarom is het zeker van belang dat je je bewust bent van de verschillende besturingssystemen en wat ze te bieden hebben voordat je een keuze maakt.

Wat zijn de meest bekende besturingssystemen: Android, iOS en Wear OS

Er zijn verschillende besturingssystemen voor smartwatches, maar de drie meest bekende zijn Android, iOS en Wear OS.

  1. Android: Dit is het besturingssysteem van Google, bekend van de meeste smartphones. Het is compatibel met zowel Android-smartphones als iPhones, hoewel de functies soms enigszins beperkt kunnen zijn als je een iPhone gebruikt.
  2. iOS: Dit is het besturingssysteem dat Apple gebruikt voor haar producten, waaronder de Apple Watch. Het is ontworpen om naadloos te integreren met andere Apple-producten, dus als je al een iPhone hebt, is dit misschien de logische keuze voor je.
  3. Wear OS: Vroeger bekend als Android Wear, is dit ook een product van Google, maar dan speciaal ontworpen voor smartwatches en wearables. Het is compatibel met zowel Android- als iOS-smartphones, maar net als bij Android kan de functionaliteit wat beperkt zijn als je het koppelt aan een iPhone.

Voor welk besturingssysteem moet je kiezen?

De keuze voor een besturingssysteem hangt grotendeels af van de smartwatch die je hebt of wilt kopen, en de smartphone die je gebruikt. Als je bijvoorbeeld al een iPhone hebt, zou je kunnen overwegen om een smartwatch met iOS te kiezen voor optimale compatibiliteit. Als je echter een Android-telefoon hebt, dan zou je kunnen kiezen voor een smartwatch met Android of Wear OS.

Maar onthoud dat functionaliteiten en compatibiliteit slechts een deel van de beslissing zijn. Het is ook belangrijk om na te denken over welk besturingssysteem je prettig vindt in gebruik. Als je de kans hebt, probeer dan een paar verschillende smartwatches uit voordat je je keuze maakt.