Bij het kiezen van een smartwatch kom je er al snel achter dat er veel verschillende soorten smartwatches zijn. Naast het uiterlijk en de prijs gaat veel meer schuil. Naast het lezen van berichten en het checken van de tijd, zijn er ook smartwatches waarmee je je dagelijkse activiteiten kunt volgen en doelen kunt stellen, zoals het aantal stappen die je die dag gezet wilt hebben. Ook zijn er horloges die zelfs nog verder gaan en een gedetailleerde workout-analyses kunnen maken.

Om het overzichtelijk te maken, onderscheiden we verschillende type smartwatches: smartwatch, sporthorloges, activity trackers en hybride smartwatch. Daarbij zijn er ook nog kenmerkende functies voor een smartwatch die je graag zou willen hebben: LTE-, ECG-, en GPS smartwatches. Het kan zijn dat een smartwatch behoord tot meerdere van deze beschrijvingen, zo hebben de meeste sporthorloges dan ook een GPS-functie. Per soort horloge leggen we hieronder uit wat de kenmerken en functies zijn.

Maar wanneer moet je nu eigenlijk een sporthorloge, activity tracker, smartwatch of hybride horloge kiezen? Het kan soms verwarrend zijn om het verschil tussen deze wearables te begrijpen. Vooral omdat veel smartwatches ook dagelijkse activiteiten meten en er sporthorloges zijn die met je smartphone communiceren. Toch hebben deze horloges elk een specifieke doelgroep en gebruikssituatie. In dit artikel nemen we je mee in de specifieke kenmerken van elk type horloge.

1. Smartwatch – Verlengstuk van je telefoon

Wil je vooral meldingen van je agenda, inkomende oproepen en berichten ontvangen? En is het belangrijk voor je om berichten te kunnen beantwoorden, apps te downloaden en misschien zelfs te bellen? Dan is een smartwatch jouw keuze. Een smartwatch fungeert als een verlengstuk van je smartphone, en het is belangrijk om een model te kiezen dat goed samenwerkt met jouw telefoon. Check vooraf dan ook met welk besturingssysteem het horloge compatibel is, heb je bijvoorbeeld een iPhone dan moet de smartwatch compatibel zijn met iOS. Meest gebruikte besturingssystemen zijn iOS of Android.

Tegenwoordig hebben de meeste smartwatches gelukkig ook veel sensoren waarmee je activiteiten kunt checken. Ideaal maar dit zorgt er soms voor dat het niet duidelijk is wat nu een smartwatch is of een sporthorloge. Hieronder vind je twee smartwatches die momenteel erg populair zijn, één iOS smartwatch en één Android smartwatch. Of kijk direct wat de beste smartwatches op dit moment zijn!

Samsung Galaxy Watch4

Samsung Galaxy Watch4

Deze Samsung Galaxy Watch4 krijgt van gebruikers een score van 8.5 (uit 734 reviews). Het horloge is geschikt voor het besturingssysteem van Android. Het is mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een zelfstandige muziekspeler en een ingebouwde GPS-ontvanger. De accuduur wanneer je het horloge de hele dag gebruikt is 40 uur. Het horloge is voorzien van een NFC chip, je kunt dus contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Fietsen, Fitness, Hardlopen, Outdoor, Triatlon, Zwemmen
 • Hartslagmeting: ECG hartslagmeting, Optische hartslagmeting
 • Valdetectie: ✔️
 • Bekijk hier alle specificaties: Samsung Galaxy Watch4

Apple Watch SE (2022)

Apple Watch SE (2022)

Deze Apple Watch SE krijgt van gebruikers een score van 8.7 (uit 204 reviews). Het horloge is alleen geschikt voor het besturingssysteem iOS. Het is mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een zelfstandige muziekspeler en een ingebouwde GPS-ontvanger. De accuduur wanneer je het horloge de hele dag gebruikt is 10 uur. Het horloge heeft een NFC chip, je kunt dus contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Fietsen, Fitness, Hardlopen, Wandelen, Zwemmen
 • Hartslagmeting: ✔️
 • Valdetectie: ✔️

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl (€299,00)

2. Sporthorloges – Gedetailleerde workout-analyses

Als je je horloge voornamelijk wilt gebruiken om je sportprestaties te meten, dan is een sporthorloge de juiste keuze. Deze horloges bieden inzicht in je trainingsvoortgang met specifieke sportprofielen. Je kunt je snelheid, afstand, hartslag en route analyseren in duidelijke tabellen en grafieken. Sommige modellen meten zelfs je maximale zuurstofopname (VO2 max) en beoordelen je conditie. De keuze van een sporthorloge hangt af van je sport en trainingsintensiteit.

Hoewel veel smartwatches tegenwoordig ook veel sensoren hebben, gaan de analyses van sporthorloges vaak net iets veder en meer getailleerd. Ook zijn er veel sporthorloges die specifiek geschikt zijn voor een bepaalde activiteit of sport, denk aan duikhorloges of golfhorloges. Hieronder vind je twee populaire sporthorloges die gedetailleerde workout-analyses kunnen maken. Meer te weten komen over sporthorloges? Bekijk dan hier onze beste sporthorloge pagina. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over sporthorloges en welke modellen het best beoordeeld worden.

Garmin Instinct 2

Garmin Instinct 2

Deze Garmin Instinct 2 krijgt van gebruikers een score van 9.1 (uit 34 reviews). Het horloge is geschikt voor het besturingssysteem van iOS en Android. Het is niet mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een geen zelfstandige muziekspeler, maar wel een ingebouwde GPS-ontvanger. De accuduur wanneer je het horloge de hele dag gebruikt is 48 uur. Het horloge heeft een NFC chip, je kunt dus contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Fietsen, Fitness, Golf, Hardlopen, Zwemmen
 • Hartslagmeting: ✔️
 • Valdetectie: ❌
 • Bekijk hier alle specificaties: Garmin Instinct 2

Apple Watch Ultra 4G

Apple Watch Ultra 4G

Deze Apple Watch Ultra 4G krijgt van gebruikers een score van 9.6 (uit 38 reviews). Het horloge is geschikt voor het besturingssysteem van iOS. Het is mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een zelfstandige muziekspeler en een ingebouwde GPS-ontvanger. De accuduur wanneer je het horloge de hele dag gebruikt is 36 uur. Het horloge heeft een NFC chip, je kunt dus contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Bergsport, Fietsen, Fitness, Hardlopen, Multisport, Outdoor, Triathlon, Wandelen, Watersport, Wintersport, Zwemmen
 • Hartslagmeting: ECG hartslagmeting, Optische hartslagmeting
 • Valdetectie: ✔️

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl (€999,00)

3. Activity Trackers – Controleer je algehele gezondheid

Ben je geïnteresseerd in je algehele gezondheid en wil je weten of je voldoende beweging krijgt? Dan is een activity tracker of gezondheidshorloge de juiste optie. Deze horloges meten constant je stappen, afstand, calorieën en slaap. Als je te lang stilzit, krijg je een melding om in beweging te komen.

Met een activity tracker kan je doelen instellen en je voortgang bekijken op je tracker. Activity trackers hebben een smal, rechthoekig ontwerp, terwijl gezondheidshorloges basisfuncties hebben die gericht zijn op het meten van activiteiten en gezondheid. Hieronder vind je twee verschillende populaire activity trackers of bekijk hier de beste acitity trackers van dit moment!

Fitbit Luxe

Fitbit Luxe

Deze Fitbit Luxe krijgt van gebruikers een score van 8.8 (uit 211 reviews). Het horloge is geschikt voor het besturingssysteem van iOS en Android. Met deze activity tracker kun je de dagelijkse activiteiten meten, waaronder stappen, afstand, snelheid, calorieteller en genomen traptreden. Daarbij is dit horloge ook voorzien van een hartslagsensor en andere functies.

 • Geschikt voor: Fietsen, Fitness,, Hardlopen
 • Hartslagmeting: ✔️
 • Valdetectie: ❌
 • Bekijk hier alle specificaties: Fitbit Luxe

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl (€120,00)

Amazfit GTR 3

Amazfit GTR 3

Deze Amazfit GTR 3 krijgt van gebruikers een score van 9.0 (uit 20 reviews). Het horloge is geschikt voor het besturingssysteem van Android of iOS. Het is niet mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een geen zelfstandige muziekspeler, maar wel een ingebouwde GPS-ontvanger. De accuduur wanneer je het horloge de hele dag gebruikt is 35 uur. Het horloge heeft geen NFC chip, je kunt dus niet contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Fietsen, Fitness, Hardlopen, Zwemmen
 • Hartslagmeting: ✔️
 • Valdetectie: ✔️

4. Hybride Smartwatches – Traditionele horloges met slimme functies

Sommige horloges ogen traditioneel, maar hebben eigenlijk slimme functies verborgen. Dit zijn de hybride horloges. Ze combineren een klassieke wijzerplaat met smartphone-connectiviteit. Notificaties worden vaak weergegeven via trillingen of veranderingen op de wijzerplaat wanneer je een bericht ontvangt. Deze horloges meten ook je stappen, afstand, calorieën en slaap, maar je bekijkt deze gegevens op de bijbehorende app op je smartphone. Hieronder vind je twee populaire hybride modellen of kijk hier wat momenteel de beste Hybride smartwatches zijn.

Garmin Vivomove Sport

Garmin Vivomove Sport

Deze Garmin Vivomove Sport krijgt van gebruikers een score van 8.5 (uit 193 reviews). Het horloge is geschikt voor het besturingssysteem van iOS en Android. Het is niet mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een geen zelfstandige muziekspeler en ook geen ingebouwde GPS-ontvanger. Het horloge heeft een geen NFC chip, je kunt dus niet contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Fitness, Zwemmen
 • Hartslagmeting: ✔️
 • Valdetectie: ❌
 • Bekijk hier alle specificaties: Garmin Vivomove Sport

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl (€188,00)

5. LTE Smartwatches – Smartwatch met simkaart

LTE smartwatches, ook wel bekend als 4G smartwatches of smartwatch met simkaart, zijn uitgerust met een simkaart en mobiele connectiviteit. Met een ingebouwde LTE (Long-Term Evolution) of 4G-verbinding kunnen deze slimme horloges rechtstreeks toegang krijgen tot mobiele netwerken, vergelijkbaar met hoe smartphones dat doen.

Met een LTE smartwatch kun je bellen, berichten sturen, muziek beluisteren en internetten zonder dat je je smartphone bij de hand hoeft te hebben. Deze functie is bijvoorbeeld handig wanneer je gaat sporten, denk aan hardlopen of zwemmen, maar toch wel verbonden wilt blijven. Je kunt met een LTE smartwatch je telefoon thuis laten, maar wel gewoon bellen etc. met je smartwatch. Bekijk hieronder welke smartwatches deze functie hebben, zo hebben Apple Watch Series en Samsung Galaxy Watch LTE-modellen:

Samsung Galaxy Watch 6 Classic

Samsung Galaxy Watch 6 Classic

Deze Samsung Galaxy Watch 6 Classic krijgt van gebruikers een score van 8.8 (uit 17 reviews). Het horloge is alleen geschikt voor het besturingssysteem van Android. Het is mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een zelfstandige muziekspeler en een ingebouwde GPS-ontvanger. De accuduur wanneer je het horloge de hele dag gebruikt is 24 uur. Het horloge is voorzien van een NFC chip, je kunt dus contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Fietsen, Fitness, Hardlopen, Wandelen, Zwemmen
 • Hartslagmeting: ECG hartslagmeting, Optische hartslagmeting
 • Valdetectie: ✔️
 • Bekijk hier alle specificaties: Samsung Galaxy Watch 6 Classic

6. ECG Smartwatches – Hartactiviteit vast leggen

ECG (elektrocardiogram) smartwatches zijn de nieuwste innovatie in de wereld van draagbare technologie. Deze horloges kunnen een ECG opnemen, net als de machines in het ziekenhuis, en helpen bij het detecteren van onregelmatige hartslag die wijzen op serieuze gezondheidsproblemen zoals atriumfibrilleren. De Apple Watch en Samsung Galaxy Watch3 bieden deze functie aan. Meer weten over de ECG functie, bekijk dan hier onze ECG smartwatch pagina.

Apple Watch Ultra 4G

Apple Watch Ultra 4G

Deze Apple Watch Ultra 4G krijgt van gebruikers een score van 9.6 (uit 38 reviews). Het horloge is geschikt voor het besturingssysteem van iOS. Het is mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een zelfstandige muziekspeler en een ingebouwde GPS-ontvanger. De accuduur wanneer je het horloge de hele dag gebruikt is 36 uur. Het horloge heeft een NFC chip, je kunt dus contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Bergsport, Fietsen, Fitness, Hardlopen, Multisport, Outdoor, Triathlon, Wandelen, Watersport, Wintersport, Zwemmen
 • Hartslagmeting: ECG hartslagmeting, Optische hartslagmeting
 • Valdetectie: ✔️

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl (€999,00)

Conclusie: wanneer kies je voor een welke soort smartwatch?

Er zijn zoveel soorten smartwatches, en de keuze hangt echt af van wat je nodig hebt en wat je lifestyle is. Andere factoren die je in overweging moet nemen zijn de batterijduur, het besturingssysteem, het ontwerp, en natuurlijk de prijs. Bij Smartwatchkiezen.nl zijn we hier om u te helpen de beste keuze te maken voor jouw specifieke behoeften.

Kortom, er is voor ieder wat wils als het gaat om slimme horloges. Wil je meldingen kunnen lezen, oproepen aannemen en apps gebruiken? Dan is een smartwatch de juiste keuze. Als je je dagelijkse activiteiten wilt volgen, past een activity tracker of gezondheidshorloge beter bij je. Voor fanatieke sporters die hun trainingen nauwlettend willen bijhouden, is een sporthorloge aanbevolen. En als je je dagelijkse activiteiten wilt meten zonder afstand te doen van een traditioneel horloge-ontwerp, is een hybride horloge een goede optie.

Deze Samsung Galaxy Watch4 krijgt van gebruikers een score van 8.5 (uit 734 reviews). Het horloge is geschikt voor het besturingssysteem van Android. Het is mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een zelfstandige muziekspeler en een ingebouwde GPS-ontvanger. De accuduur wanneer je het horloge de hele dag gebruikt is 40 uur. Het horloge is voorzien van een NFC chip, je kunt dus contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Fietsen, Fitness, Hardlopen, Outdoor, Triatlon, Zwemmen
 • Hartslagmeting: ECG hartslagmeting, Optische hartslagmeting
 • Valdetectie: ✔️
 • Bekijk hier alle specificaties: Samsung Galaxy Watch4

Deze Garmin Instinct 2 krijgt van gebruikers een score van 9.1 (uit 34 reviews). Het horloge is geschikt voor het besturingssysteem van iOS en Android. Het is niet mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een geen zelfstandige muziekspeler, maar wel een ingebouwde GPS-ontvanger. De accuduur wanneer je het horloge de hele dag gebruikt is 48 uur. Het horloge heeft een NFC chip, je kunt dus contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Fietsen, Fitness, Golf, Hardlopen, Zwemmen
 • Hartslagmeting: ✔️
 • Valdetectie: ❌
 • Bekijk hier alle specificaties: Garmin Instinct 2

Deze Amazfit GTR 3 krijgt van gebruikers een score van 9.0 (uit 20 reviews). Het horloge is geschikt voor het besturingssysteem van Android of iOS. Het is niet mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een geen zelfstandige muziekspeler, maar wel een ingebouwde GPS-ontvanger. De accuduur wanneer je het horloge de hele dag gebruikt is 35 uur. Het horloge heeft geen NFC chip, je kunt dus niet contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Fietsen, Fitness, Hardlopen, Zwemmen
 • Hartslagmeting: ✔️
 • Valdetectie: ✔️

Deze Samsung Galaxy Watch 6 Classic krijgt van gebruikers een score van 8.8 (uit 17 reviews). Het horloge is alleen geschikt voor het besturingssysteem van Android. Het is mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een zelfstandige muziekspeler en een ingebouwde GPS-ontvanger. De accuduur wanneer je het horloge de hele dag gebruikt is 24 uur. Het horloge is voorzien van een NFC chip, je kunt dus contactloos betalen met deze watch.

 • Geschikt voor: Fietsen, Fitness, Hardlopen, Wandelen, Zwemmen
 • Hartslagmeting: ECG hartslagmeting, Optische hartslagmeting
 • Valdetectie: ✔️
 • Bekijk hier alle specificaties: Samsung Galaxy Watch 6 Classic