De Apple Watch is een ongelooflijk krachtig stuk technologie dat niet alleen je activiteiten en workouts bijhoudt, maar ook verschillende gezondheidsparameters kan monitoren. Maar kan de Apple Watch je bloeddruk meten? In deze blog gaan we dieper in op deze vraag en geven we je wat nuttige informatie over wat je Apple Watch wel en niet kan doen als het gaat om het bijhouden van je bloeddruk.

Kan de Apple Watch bloeddruk meten?

Hoewel de Apple Watch een aantal indrukwekkende gezondheidsfuncties heeft, zoals het meten van je hartslag en het detecteren van onregelmatige hartritmes, is het belangrijk om te weten dat de Apple Watch op het moment van schrijven (mei 2023) je bloeddruk niet rechtstreeks kan meten. De sensoren in de Apple Watch zijn simpelweg niet ontworpen om deze specifieke meting uit te voeren, die doorgaans een opgeblazen manchet vereist, zoals je ziet bij traditionele bloeddrukmeters.

In de toekomst misschien?

Het is altijd mogelijk dat toekomstige versies van de Apple Watch de mogelijkheid zullen hebben om de bloeddruk te meten. Er zijn al een paar wearables op de markt die beweren dat ze deze functie hebben, hoewel de nauwkeurigheid van deze apparaten nog steeds ter discussie staat. Tot die tijd blijft een traditionele bloeddrukmeter of een slimme bloeddrukmeter die is gekoppeld aan je iPhone de meest nauwkeurige manier om je bloeddruk te meten.

Mogelijkheden om je bloeddruk bij te houden?

Hoewel je Apple Watch je bloeddruk niet rechtstreeks kan meten, zijn er andere manieren om je bloeddruk bij te houden met behulp van aanvullende technologie.

  1. Slimme bloeddrukmeters: Er zijn diverse slimme bloeddrukmeters op de markt die synchroniseren met een app op je iPhone. Je kunt deze apparaten gebruiken om je bloeddruk thuis te meten en de resultaten kunnen vervolgens automatisch worden geüpload naar de Gezondheidsapp op je iPhone.
  2. Bloeddruk apps: Er zijn ook diverse apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het bijhouden van je bloeddruk. Hoewel deze apps niet direct de bloeddruk meten, kunnen ze je helpen bij het registreren en volgen van metingen die je met een aparte bloeddrukmeter hebt gedaan.

Zijn er alternatieve smartwatches die wel bloeddruk kunnen meten?

Hoewel de Apple Watch zelf niet in staat is om de bloeddruk te meten, zijn er enkele alternatieve smartwatches op de markt die beweren deze functie te hebben. Samsung heeft bijvoorbeeld de Galaxy Watch3 en Galaxy Watch Active2 uitgebracht, die beide zijn uitgerust met een bloeddrukmonitorfunctie. Deze functie vereist wel een initiële kalibratie met een traditionele bloeddrukmeter om nauwkeurig te kunnen werken.

Een andere optie is de Omron HeartGuide, een draagbare bloeddrukmeter vermomd als een smartwatch. In tegenstelling tot andere smartwatches gebruikt de HeartGuide daadwerkelijk een opblaasbaar manchet in de horlogeband om je bloeddruk te meten, vergelijkbaar met hoe een traditionele bloeddrukmeter werkt.

Let echter op: hoewel deze apparaten beweren je bloeddruk te kunnen meten, mogen ze niet worden gebruikt als vervanging voor een medische bloeddrukmeter, vooral als je een aandoening hebt die nauwkeurige en regelmatige metingen vereist. Zoals altijd is het belangrijk om met je arts te praten voordat je een nieuwe technologie implementeert in je gezondheidsroutine.

Conclusie: kun je je bloeddruk meten met een Apple Watch?

Dus, kan de Apple Watch bloeddruk meten? Op dit moment is het antwoord nee. Maar dat betekent niet dat je Apple Watch niet nuttig kan zijn bij het bijhouden van je algemene gezondheid. Met een verscheidenheid aan functies om je hartslag, lichaamsbeweging en slaap bij te houden, is de Apple Watch een krachtig hulpmiddel in je gezondheids- en fitnessroutine. En wie weet wat de toekomst zal brengen? Met de voortdurende ontwikkeling van technologie is het heel goed mogelijk dat we in de nabije toekomst.

Vergelijkbare berichten